Dynamiczny rozwój segmentu street food sprawił, że burgery stały się jednym z najpopularniejszych dań na świecie. Dawno już przestały kojarzyć się z tanim jedzeniem wątpliwej jakości. Dziś na dobrego burgera w restauracji trzeba poczekać, jednak jest to prawdziwe danie, przygotowane zgodnie ze sztuką kulinarną. Obok pysznej bułki znajdują się dodatki – najczęściej frytki.
Frytka ma znaczenie – jakie są rodzaje frytek?
W dobrej restauracji klient może wybrać rodzaj dodatku do burgera. Podział na frytki proste i karbowane nie jest jedynym podziałek. Do burgerów najlepszym wyborem okażą się frytki stekowe – grubo cięte, o szerokości około 1 cm. Pasują do nich mieszanki przypraw oparte na soli, oregano, a także słodkiej i ostrej papryki. Takie frytki można zarówno usmażyć na głębokim tłuszczu, jak i upiec. W drugiej wersji będą oczywiście zdrowsze, choć smażone uznawane są przez większość za smaczniejsze.
Do burgerów pasują też frytki ze skórką. Wyglądają bardzo efektownie i równie dobrze smakują. Najlepsze są oczywiście te przyrządzane samodzielnie, jednak znajdziesz je także w restauracjach. Wybieraj miejsca takie jak Pasibus – to sieć nowoczesnych lokali i food trucków, która stawia na wysoką jakość burgerów i dodatków do nich. Chrupkie frytki stekowe w połączeniu ze starannie przygotowaną wołowiną, warzywami i aromatyczną bułką to propozycja dla osób, które szukają lokalu serwującego wysokiej jakości burgery Wrocław!
Frytki z batatów
Słodkie bataty to oryginalna alternatywa dla klasycznych frytek. Bataty są bardzo zdrowe i łatwe do przyrządzenia. Najlepiej upiec je w piekarniku. Wystarczy pokroić warzywo na dość grube słupki, posypać tymiankiem, chilli lub słodką papryką, dodać nieco oliwy i piec do uzyskania efektu chrupkości. Pomimo swojego słodkawego smaku, bataty stanowią świetny dodatek do burgera.
Inne dodatki do burgerów
Oczywiście frytki nie są jedynym dodatkiem, który dobrze komponuje się ze smakiem burgera. Chrupiącą przystawką w amerykańskim stylu są np. krążki cebulowe. Intensywny smak krążków dobrze komponuje się z mięsem wołowym, cielęcym i wieprzowym. Burgery z krążkami cebulowymi znajdziesz w większości lokali. Ten chrupiący dodatek możesz też przygotować samodzielnie w domu.
Miłośnikom topionego sera z pewnością przypadną do gustu oryginalne kulki serowe. Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, po ugryzieniu rozpływają się w ustach. Okrągły kształt i złota panierka świetnie prezentują się na talerzu, co tylko dodaje walorów niepowtarzalnym daniom z burgerem w roli głównej!
Jeśli wolisz bardziej meksykańskie klimaty, wybierz burgera z chrupiącymi nachosami. Przyrządzane z mąki kukurydzianej, występują w obowiązkowym towarzystwie dipu przygotowanego zgodnie z oryginalną recepturą. Wybierając nowoczesny lokal, który stawia na składniki od lokalnych dostawców, wysokiej jakości mięso i samodzielne wypieki, masz pewność zdrowego, pełnowartościowego posiłku dla całej rodziny. Do tego w wyjątkowej atmosferze i z przyjazną obsługą!