Wśród popularnych obecnie typów kuchenek są płyty indukcyjne, które umożliwiają szybkie i wygodne przygotowywanie posiłków. Jednak do tego potrzebne są odpowiednie naczynia, bowiem nie wszystkie współpracują z zasilaną elektrycznie kuchenką, która wydziela pole elektromagnetyczne. Rodzi się m.in. pytanie, czy obsługuje ona czajnik emaliowany? Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna, bo bardziej od materiału konstrukcyjnego czy powłoki liczy się to, czy jego spód jest ferromagnetyczny.
Decydujące w dobieraniu naczyń na płytę indukcyjną jest to, z jakiego materiału one powstają i czy reagują na wytwarzane pole elektromagnetyczne. Płyty indukcyjne działają na zasadzie elektromagnetyzmu. W odróżnieniu od kuchenek elektrycznych czy gazowych tutaj strumień magnetyczny wywołany przez cewki indukcyjne podgrzewa bezpośrednio naczynie, a nie powierzchnię płyty. Z tego powodu, aby naczynie mogło być używane na kuchence indukcyjnej, musi być wykonane z materiału ferromagnetycznego, który reaguje na pole magnetyczne.
Czajniki emaliowane, jak sama nazwa wskazuje, są wykonane z emalii – rodzaju szkła, które jest stosowane do pokrywania metalu, aby zwiększyć jego odporność na korozję. Sam materiał emaliowany nie jest ferromagnetyczny, czyli nie reaguje na pole magnetyczne. Emalia jest wręcz doskonałym izolatorem, co oznacza, że nie przewodzi ciepła ani elektryczności. Czy mając tę wiedzę możemy stwierdzić z całą stanowczością, że czajnik emaliowany nie nadaje się na indukcję?

Co kryje się pod warstwą emalii? Kluczowe ustalenia
Ostatecznie o tym, czy czajnik emaliowany współpracuje z indukcją decyduje to, co jest pod emalią. Często jest to stal węglowa lub żeliwo, a oba materiały są ferromagnetyczne, więc mogą być używane na płytach indukcyjnych i będą reagować na wysyłane fale. Dlatego, jeżeli emaliowany czajnik ma rdzeń z jednego z tych metali, będzie on działał na płycie indukcyjnej. Co do tego, upewnisz się, sprawdzając oznaczenie producenta (pozioma zwojnica). Jeśli taki symbol widnieje na opakowaniu lub czajnik oznacza to, że jest on kompatybilny z płytami indukcyjnymi.
Istotne jest zrozumienie, że nie wszystkie czajniki emaliowane mają rdzeń wspomniany wyżej. Jeśli konstrukcja jest aluminiowa, nie będą nadawały się do użytku na indukcji, a jedynie na kuchence gazowej czy elektrycznej.
Konstrukcja czajnika i trwałość powłoki
Tak samo jak budowa i materiał, z którego jest wykonany, liczy się to, jak grube dno ma czajnik. Aby płyta indukcyjna efektywnie przekazywała ciepło, dno naczynia musi być płaskie i mieć odpowiednią grubość, co zwykle jest określane przez producenta płyty indukcyjnej.

Jeśli zaś chodzi o powłokę, to tutaj powinna być ona wyjątkowo trwała. Dlaczego? Bo inaczej niż w kuchence gazowej, tu może dochodzić do większych napięć termicznych, pod wpływem których cieńsza, słabsza emalia mogłaby pękać.
Zatem czajnik emaliowany jak najbardziej może być używany na kuchence indukcyjnej, pod warunkiem jest ma ferromagnetyczne dno i odpowiednią grubość dna oraz solidność powłoki.
